top of page

TCM Merawat Kesakitan

Updated: Apr 30

Bagaimanakah TCM merawat kesakitan?

Kesakitan adalah pengalaman deria dan emosi subjektif yang tidak menyenangkan yang boleh menjejaskan kualiti hidup individu. Kesakitan boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu sakit akut dan kronik. Kesakitan akut selalunya berlangsung singkat dan berlaku dengan cepat, dan mungkin juga berulang, manakala sakit kronik berlangsung lebih lama. Sesetengah kesakitan kronik boleh disebabkan oleh penyakit, seperti sakit trigeminal, neuralgia selepas herpetik, dan lain-lain. Sakit dalam jangka panjang bukan sahaja menjejaskan fungsi fizikal, psikologi dan sosial pesakit, malah turut menjejaskan keluarga dan juga masyarakat.Menurut teori TCM, kesakitan berlaku apabila ‘tidak mengalir' dan 'kekurangan nutrisi', menunjukkan bahawa sekatan Qi dan darah atau kekurangan Qi dan darah boleh menyebabkan kesakitan. Istilah 'tidak mengalir' merujuk kepada pelbagai kesakitan yang disebabkan oleh Qi dan darah dalam meridian tersekat, dan 'kekurangan nutrisi' merujuk kepada kekurangan Qi dan darah dalam meridian. Oleh itu, dalam amalan klinikal, doktor TCM akan merawat pelbagai gejala sakit mengikut sindrom yang berbeza seperti sejuk atau panas dan lebihan atau kekurangan. TCM mempunyai pelbagai petunjuk untuk rawatan kesakitan , termasuk:

  1. Sakit tulang dan sendi: Penyakit ortopedik seperti sakit belakang dan kaki, spondylosis serviks, herniasi cakera lumbar, osteoarthritis lutut, sindrom disfungsi sendi temporomandibular, sakit tumit dan lain-lain.

  2. Sakit tisu: Penyakit tisu lembut seperti terseliuh lumbar akut dan kronik, ketegangan otot lumbar, fasciitis dorsal lumbar, sindrom piriformis, bahu beku, tenosynovitis dan lain-lain.

  3. Sakit kepala: Migrain, sakit kepala cervicogenic, sakit kepala ketegangan otot dan lain-lain.

  4. Neuralgia: Neuralgia intercostal, sciatica, sakit selepas kecederaan saraf dan lain-lain.

  5. Sakit kanser: Sakit kanser peringkat akhir, sakit metastasis tulang dan lain-lain.

  6. Dismenorea, sakit pelvis kronik.


Tiga kaedah TCM yang dapat melegakan kesakitan anda dengan cepat!

  1. Akupuntur: Menurut teori TCM, “meridian” merupakan saluran yang menjalankan “Qi”(tenaga) dan Darah, dan menghubungkan visera dan seluruh badan. Apabila “meridian” disekat, “Qi” dan darah tidak dapat berjalan dengan lancar, boleh menyebabkan simptom seperti kebas dan kesakitan. Akupuntur berfungsi untuk membuka sekatan untuk mencapai tujuan melegakan kesakitan.

  2. Moksibusi (Ji Yang Moxibustion): Moksibusi merujuk kepada terapi yang menyetrika pada titik akupuntur atau kawasan yang terjejas selepas daun moxa dinyalakan. Moksibusi Ji Yang adalah sejenis moksibusi dengan liputan yang lebih luas, yang boleh merangsang badan dengan kepanasan dengan bantuan haba yang tulen dan kuasa farmakologi api moxa. Ia boleh menembusi secara mendalam ke dalam meridian dan titik akupuntur, dan melalui fungsi pengaliran meridian, ia dapat mengimbangkan Yin dan Yang, menghilangkan kesejukan dan kelembapan untuk melegakan kesakitan.

  3. Herba TCM: Penggunaan dalaman dan luaran herba TCM mempunyai kesan kuratif yang baik. Pengambilan herba TCM secara dalaman boleh mengawalkan dan meningkatkan peredaran Qi dan darah dalam badan pesakit, supaya fungsi fisiologi viscera dapat berfungsi dengan normal, dan mampu menahan pencerobohan patogen luar, manakala aplikasi luaran herba TCM dapat mencapai kawasan yang terjejas secara langsung, ia boleh menggalakkan peredaran darah dan meningkatkan nutrisi jaringan di sekitarnya untuk mencapai tujuan melegakan kesakitan.


Hozzászólások


bottom of page