top of page

TCM Rawatan Kanser

Updated: Apr 29

Bagaimanakah Perubatan Tradisional Cina (TCM) membantu dalam rawatan kanser?

Kanser merupakan salah satu penyakit utama yang membahayakan kesihatan manusia dan mengancam nyawa manusia. Kebanyakan pesakit mendapatkan rawatan perubatan moden seperti pembedahan, radioterapi, kemoterapi, terapi sasaran dan imunoterapi selepas tumor ditemui. Walau bagaimanapun, satu jenis rawatan selalunya berfungsi sebahagian, oleh itu memerlukan rawatan yang multidisiplin dan komprehensif.Kelebihan TCM dalam rawatan kanser bukan sahaja pada peringkat pertengahan dan akhir, tetapi boleh digunakan sebagai rawatan tambahan dan asas untuk semua jenis kanser. Gabungan TCM dengan perubatan moden boleh saling melengkapi kekuatan masing-masing untuk mencapai tujuan merawat kedua-dua simptom dan punca.


Apakah kelebihan TCM dalam merawat kanser?

TCM mempunyai teori unik yang menitikberatkan pendekatan holistik, yang melihat penyakit secara keseluruhan, dan bukannya kanser itu sendiri. Pembedahan, radioterapi, kemoterapi boleh menjejaskan sistem imun, dan TCM boleh membantu melaraskan fungsi keseluruhan pesakit, mengharmonikan Yin dan Yang, dan meningkatkan keupayaan untuk memulih, dengan itu dapat memanjangkan tempoh kemandirian pesakit. Peranan TCM dalam rawatan kanser adalah seperti berikut:

  1. Melegakan simptom sakit kanser: Sekitar 20%-50% pesakit kanser mengalami sakit kanser, dan lebih daripada 75% pesakit kanser pada peringkat akhir mengalami kesakitan. Dari perspektif TCM, punca sakit kanser adalah disebabkan oleh pengumpulan toksin kanser di dalam badan, penyumbatan Qi (tenaga), stagnasi Qi (tenaga) dan Darah, kelemahan Qi yang sihat, dan kekurangan nutrisi untuk meridian. Beberapa kajian telah mengesahkan bahawa akupunktur boleh mendorong badan untuk melepaskan endorfin endogen, ia mempunyai kesan analgesik pada sakit kanser. Rawatan luaran menggunakan herba TCM juga boleh melegakan kesakitan dengan berkesan, ia tiada ketagihan, selamat, dan mudah digunakan, ia banyak digunakan dalam amalan klinikal.

  2. Mengurangi efek sampingan yang disebabkan oleh radioterapi dan kemoterapi: Radioterapi dan kemoterapi, sebagai kaedah biasa rawatan kanser, boleh membunuh sel-sel tumor dengan berkesan dan menghalang pertumbuhan dan pembiakannya, tetapi ia boleh menyebabkan pelbagai efek sampingan, seperti mual dan muntah, sakit perut, ruam kulit, kerosakan fungsi hati, dan lain-lain. TCM bukan sahaja mengurangi efek sampingan, tetapi juga meningkatkan keberkesanan rawatan dengan memperbaiki Qi (tenaga) dan Darah persekitaran, menstabilkan persekitaran dalaman badan, dan membantu melindungi sumsum tulang dan mengekalkan fungsi hematopoietik.


Apakah kaedah rawatan TCM?

Terdapat banyak cara untuk merawat kanser dalam TCM, selain daripada mengambil herba TCM secara oral, akupunktur, bekam, sapuan topikal herba TCM juga boleh digunakan. Kaedah rawatan TCM boleh diringkaskan seperti berikut:

  1. Kaedah menyokong ‘healthy-Qi’ dan menguatkan akar: Seperti namanya, kaedah ini adalah untuk menyokong ‘healthy-Qi’ (tenaga yang baik), mengawal Qi (tenaga), darah, Yin dan Yang badan, untuk meningkatkan fungsi imun pesakit, dan menguatkan keupayaan untuk menentang dan menghapuskan patogen.

  2. Kaedah mengaktifkan darah dan membuang stasis: Stasis darah dan pengumpulan darah bertakung di dalam badan menjadi kanser dari semasa ke semasa adalah bahagian bersepadu TCM dalam memahami patologi tumor. Oleh itu, tidak sukar untuk menyedari bahawa pesakit tumor sering mengalami manifestasi stasis darah seperti ketulan tempatan, sakit seperti tusukan jarum yang tetap dan urat varises di bawah lidah. Kaedah mengaktifkan darah melibatkan peningkatan peredaran mikro dan mengurangi efek pembekuan platelet dengan menggunakan herba yang menggalakkan peredaran darah dan membuang stasis, dengan itu ia dapat menghalang metastasis tumor, meningkatkan sensitiviti radioterapi dan ubat kemoterapi, dan mencegah kesan sampingan seperti radio fibrosis.

  3. Kaedah membersihkan haba dan menyahtoksik: Dari perspektif TCM, keradangan adalah berkaitan dengan haba, dan simpulan haba boleh menghasilkan kanser, oleh itu pesakit dengan tumor malignan peringkat pertengahan dan akhir sering mengalami gejala seperti demam, sakit, ketulan yang membesar, dahaga, sembelit, dan lain-lain. Ini berkaitan dengan pengumpulan dalaman haba yang tidak baik, oleh itu perlu dirawat dengan herba TCM yang membersihkan haba dan menyahtoksik untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit.

  4. Kaedah melembutkan dan menyebarkan simpulan: Morfologi tumor menerangkan "pembentukan jisim",pakar perubatan zaman dahulu mengemukakan pandangan bahawa "mereka yang mempunyai simpulan haruslah disebarkan" dan "mereka yang keras haruslah disingkirkan", oleh itu tumor harus dilembutkan dan disebarkan untuk mengurangkan invasifnya dan mencegah metastasis.Comments


bottom of page