top of page

Penyembuhan Semulajadi untuk Bahu Beku: Bagaimana Akupunktur, AWT dan Tuina Boleh Membantu

Updated: Apr 27


Bahu beku atau adhesive capsulitis, ialah keadaan yang menyebabkan sakit, kekakuan, dan lingkungan pergerakan terhad dalam sendi bahu. Ia biasanya berkembang secara perlahan-lahan dan boleh berlangsung selama beberapa bulan hingga tahun. Punca tepat bahu beku tidak diketahui, tetapi dipercayai ia berlaku apabila kapsul yang meliputi sendi bahu menjadi tebal, kaku, dan keradangan, menjadikan ia sukar untuk digerakkan. Bahu beku boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada orang yang berusia lebih daripada 40 tahun, mereka yang mempunyai diabetes, gangguan tiroid, atau sejarah kecederaan atau pembedahan bahu. Sekiranya dibiarkan tidak dirawat, bahu beku boleh menyebabkan kesakitan kronik dan kehilangan lingkungan pergerakan secara kekal.


Adakah OK untuk mengurut bahu yang beku?

Walaupun urutan dan tuina kelihatan serupa, namun kedua-duanya berbeza dalam pendekatan dan teknik. Urutan biasanya difokuskan untuk memberi rasa santai dan melegakan ketegangan, manakala tuina boleh digunakan untuk tidak hanya memberi rasa santai pada badan, tetapi juga meningkatkan peredaran darah, mengurangkan ketegangan dan keradangan, serta menggalakkan penyembuhan pada otot dan tisu penyambung di sekeliling sendi bahu. Oleh itu, tuina boleh menjadi rawatan yang lebih berkesan untuk keadaan seperti bahu beku, di mana terdapat keradangan dan adhesi pada kapsul sendi bahu. Dengan menggunakan kombinasi teknik seperti tekanan, regangan, dan terapi haba, tuina dapat membantu menangani masalah asas yang menyebabkan keadaan ini dan mempromosikan penyembuhan pada kawasan yang terjejas.


Bagaimana Tuina berfungsi untuk Frozen Shoulder

Tuina merupakan terapi urutan yang melibatkan merangsang laluan tenaga badan, mempromosikan peredaran darah, menyeimbangkan Yin dan Yang, dan memanaskan saluran-saluran sambil menghilangkan kekakuan. Laluan tenaga merujuk kepada saluran-saluran di mana Qi dan darah mengalir dalam badan, termasuk meridian dan kolateral. Hanya dengan membuka laluan-laluan ini, Qi dan darah dapat mengalir dengan lancar. Proses ini membantu meningkatkan peredaran darah, mengurangkan ketegangan dan keradangan, dan mempromosikan relaksasi pada otot dan tisu penghubung yang meliputi sendi bahu. Dalam masa yang sama, kesan-kesan ini dapat membantu meredakan gejala frozen shoulder dan mempercepatkan proses penyembuhan.

Perubatan Cina Tradisional (TCM), melihat badan sebagai rangkaian laluan tenaga yang kompleks di mana Qi, atau tenaga hidup, mengalir. Menurut teori TCM, apabila Qi mengalir dengan lancar, badan adalah sihat, dan apabila terhalang atau berhenti, penyakit dan sakit boleh berlaku.


Selain mempromosikan peredaran dan mengurangkan ketegangan dan keradangan, urutan Tuina juga dapat membantu menyeimbangkan Yin dan Yang dalam badan. Yin dan Yang adalah dua daya yang saling melengkapi yang wujud dalam semua perkara, dan menurut teori TCM, badan yang sihat adalah badan yang mengimbangkan daya-daya ini. Dengan menyeimbangkan Yin dan Yang, urutan Tuina dapat membantu mempromosikan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan, selain daripada merawat penyakit-penyakit tertentu seperti frozen shoulder.


Apakah rawatan TCM terbaik untuk digabungkan dengan Tuina?

Sebagai sebuah institusi terapi pengobatan tradisional China yang profesional, Klinik TCM Yong Kang memiliki pengalaman dan keahlian yang melimpah dalam mengobati bahu beku dan menyediakan berbagai pilihan pengobatan untuk pasien. Di antara pengobatan tersebut, akupunktur, AWT, dan obat herbal Tiongkok adalah metode pengobatan yang umum digunakan dan efektif. Akupunktur dapat merangsang meridian dan titik akupunktur, mengatur aliran Qi dan darah, serta meredakan rasa sakit dan ketidaknyamanan di bahu. AWT adalah terapi non-invasif yang menggunakan getaran untuk merangsang metabolisme dan perbaikan jaringan lunak di bahu, meredakan rasa sakit dan kekakuan. Obat herbal Tiongkok dapat diminum secara internal atau dioles secara eksternal untuk meningkatkan sirkulasi darah, mempromosikan perbaikan dan regenerasi jaringan, dan meredakan rasa sakit dan ketidaknyamanan di bahu. Selain itu, Klinik TCM Yong Kang juga menyediakan berbagai metode pengobatan lain seperti Tuina, bekam, dan Fuyang Tou Jiu untuk membantu pasien memulihkan kesehatan bahu. Dalam pengobatan bahu beku, rencana pengobatan Yongkang disesuaikan dengan situasi individu untuk memaksimalkan efektivitas pengobatan dan kepuasan pasien.Comments


bottom of page